maandag 5 december 2011Is religie een rem of katalysator voor emancipatie? De combinatie van feminisme en religie lijkt voor sommigen onverzoenbaar, voor anderen juist versterkend. Welke rol kan religie spelen in het emancipatieproces van vrouwen; is religie eerder een remmende factor of net een katalysator in dit proces? Is het nodig dat vrouwen zich ontdoen van hun levensbeschouwelijke overtuiging om 'bevrijd' te zijn of net niet?

Amina Wadud licht toe welke rol de Koran kan spelen in het emancipatieproces van moslima's. Lisa de Bode reflecteert over haar reis naar het Midden-Oosten en levert nieuwe inzichten en vragen rond vrouwenemancipatie hier. de Bode gaat na hoe vrouwen overal ter wereld mekaars emancipatieproces kunnen erkennen en ondersteunen. Daarna is er ruim tijd voor een vraaggesprek tussen het publiek en de beide sprekers. Moderatie door Shaireen Aftab (Ella vzw)


Amina Wadud (VSA, 1952) is hoogleraar Islamstudies aan de Virginia Commonwealth University in Richmond, Virginia. Ze specialiseerde zich in gender en exegese van de koran, waarover ze een boek publiceerde: 'Qur'an and Woman: Rereading the Sacred Text from a Woman's Perspective' (dat in 2004 in het Nederlandse verscheen als 'De koran en de vrouw: Herlezing van een heilige tekst vanuit een feministisch perspectief').Lisa de Bode (Belgie, 1985) is schrijfster. In haar boek 'De stille revolutie' focust ze op emancipatieverhalen in het Midden-Oosten, geïnspireerd door haar reiservaringen in Saoedi-Arabië. Welke vragen en inzichten leveren de verhalen in het Midden-Oosten voor het actuele debat in België omtrent emancipatie en religie?

Wanneer?
vrijdag 9 december: 19u - 21u30

Locatie
Atlas, ontmoetingsruimte: Carnotstraat 110, 2060 Antwerpen,
op wandelafstand van het Centraal Station
6 euro
(4 euro voor studenten en werkzoekenden)

Organisatoren
Motief, Cimic, Merhaba, Ella en Mana


Meer info?
Mail naar cimic@lessius.eu of info@motief.orgGeen opmerkingen:

Een reactie posten