zaterdag 25 februari 2012

Dirk Vermeiren over islamofobie en fobie in de islam

Op onze avond over "Is islamofobie een feit" nodigden we ook Dirk Vermeiren uit. Dirk is reeds jarenlang journalist in Turkije. Hij nuanceerde het begrip 'islamofobie' door zich kritisch uit te laten over de angsten die bij moslims leven en die hij aanwezig ziet in de Turkse maatschappij.

Hieronder kan je het filmpje van zijn lezing van 01/12/11 bekijken.

1 opmerking:

 1. Dirk kan uit eigen ervaring de afleiding maken dat een en ander toch niet is wat het lijkt.
  Als moslim kan ik hem bijtreden.
  Ik word de mond gesnoerd door mijn imam, op fora, en door andere moslims.
  Ik krijg geen platform om mijn gematigde moslimmening te vertellen in de kranten enz.
  De fobie zit aan beide zijden.
  1° Moslims hebben schrik van moslims die dingen in vraag durven stellen. Moslims hebben schrik van moslims die hun verstand durven gebruiken want dat doe je niet.
  Moslims hebben schrik van de moderniteit want dat is afwijkend gedrag.
  2° Vlaamse media hebben schrik van moderne moslims want ze zijn volgens hen niet representatief voor de moslimgemeenschap.
  De extremen scoren ook beter bij de lezers en kijkers dan doorsnee gedragingen.
  Er zijn modellen uitgewerkt waarin iedere moslim moet passen om te worden herkent als moslim en ook erkend te worden als moslim(a).

  En wat Jozef De Witte zegt over de dialoog die tot op het scherp van de snee moet gevoerd worden om daaruit conclusies te kunnen trekken die tot een aanvaardbare consensus leiden daar ben ik het mee eens.
  Ik ben daarin vragende partij.

  Maar die discussie komt er niet. Niemand wil ze want door er niet over te spreken zal de kloof tussen de gemeenschapen waarschijnlijk minder zichtbaar blijven en kunnen de eisen van de moslimgemeenschap continu aangepast en uitgebreid worden.

  De arrogantie van de moslimgemeenschap neemt met de dag toe.
  Niet omwille van het geloof want dat staat niemand in de weg maar door de eis om respect te krijgen van iedereen en om aan niemand respect te moeten geven omdat niemand buiten zij respect verdient.

  Vrede zij met iedereen.

  BeantwoordenVerwijderen