vrijdag 6 april 2012

Jonge makers, denkers, dromers. De stad van de moskee


DI 17.04 | 20:00
Vernissage en debat in deSingel
Desguinlei 25, 2018 Antwerpen

Een coproductie van deSingel internationale kunstcampus en Vlaams Architectuurinstituut i.s.m. MANAvzw.

deSingel en het VAi bieden twee seizoenen lang aan acht jonge architectenbureaus een platform om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend oplossingen aan te reiken voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties.

Caroline Lateur en Stefanie Everaert van Doorzoninterieurarchitecten sluiten het eerste seizoen af.

Het ontwerp voor een nieuwe wijkmoskee is voor Doorzoninterieurarchitecten een denkoefening over de Gentse binnenstad. Het delen van eenzelfde ruimte is het uitgangspunt voor een moskee aan de Vrijdagmarkt. De diversiteit van functies die een moskee omvat, speelt het architectenteam uit als een troef. Een park met waterpartijen, een theehuis, leslokalen, feestzaal en hamam sluiten aan op het plein, dieper in de tuin ligt de gebedsruimte. doorzon interieurarchitecten stelt een ontwerp voor dat een nieuw uitzicht, gebruik en stedelijke interactie teweegbrengt op de Vrijdagmarkt. Met tegelijkertijd aandacht voor functionaliteit en tactiliteit in het interieur. Voorbij de discussies van regelgeving en NIMBY-argumenten.


Praktisch: Tentoonstelling en debat

De tentoonstelling De nieuwe Wijkmoskee, die in deSingel loopt tot 10 juni, opent op dinsdag 17 april met een debat. Leden van het debat zijn Stefanie Everaert, Caroline Lateur (Doorzoninterieurarchitecten), Meryem Kanmaz (MANAvzw), Cihan Bugdaci, Ergün Erkoçu (Concept 0031), Sami Zemni (UGent), Christoph Grafe en Katrien Vandermarliere (VAi).


Klik hier voor meer info over de tentoonstelling.
Klik hier voor meer info over het debat.

Het fotoboek Nieuwe moskeeën in Vlaanderen is nog steeds te koop en kan besteld worden via info@manavzw.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten