donderdag 10 mei 2012

Samenleven in (super)diversiteit


DO 17.05 | 18:00
Lezing in De Centrale
Kraankindersstraat 2, 9000 Gent

SLOTMEETING VAN DE LEZINGENREEKS 'DE GEEST VAN DE WET'

Met de gesprekken over geloof, jihad en liefde wilden we het hebben over hoe jongeren hun geloof en jihad, als persoonlijke strijd, invullen in hun dagelijks leven en relaties hier in België.
Verschillende onderwerpen passeerden al de revue zoals: De Arabische Lente, De Geest van de Wet en Maqasid, Tussen Hemel en Aarde oftewel de wereld van djinns en engelen. We hadden het ook over Huwelijk, Relaties en Liefde in Islam en over Geestelijke en Lichamelijke Gezondheid.
In deze slotmeeting gaan we terug naar onze startvraag hoe jongeren hun moslim-zijn vandaag, hier bij ons beleven. Welke uitdagingen, moeilijkheden, of net mogelijkheden en kansen biedt het geloof hen om om te gaan met de huidige snel veranderende en super-diverse samenleving.
Karel Arnaut, doktor in de antropologie, legt uit wat bedoeld wordt met dat nieuwe buzz-word ‘super-diversiteit’, waarbij niemand nog minderheid of meerderheid is. Mohammed Cheppih staat stil bij de uitdagingen en mogelijkheden om moslim te zijn te midden van deze super-diversiteit.

Inleiding: 
Brahim LAYTOUSS (Al Markaz et-Tarbawi)
 
Sprekers:
Mohammed CHEPPIH (Oprichter Poldermoskee Amsterdam)
Karel ARNAUT (Doktor in de Antropologie (UG) verbonden aan Max Planck Institute for the Study of Religious and Ethnic diversity, Göttingen)
 
Moderatie:
Meryem KANMAZ (MANAvzw. Expertisecentrum voor Islamitische Culturen in Vlaanderen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten