woensdag 4 juli 2012

De stad van de moskee

Op dinsdag 17 april 2012 was er de vernissage van de tentoonstelling "De stad van de Moskee", een uitloper van de samenwerking tussen het VAi en MANA rond het boek over nieuwe moskeeën in Vlaanderen. Het concept van de Doorzoninterieurarchitecten werd weerhouden.

De vernissage opende met een debat over het ontwerp van de architecten. De panelleden waren de Doorzoninterieurarchitecten zelf, Meryem Kanmaz (MANA), Cihan Bugdaci, Ergün Erkoçu (Concept 0031), Sami Zemni (UGent), Christoph Grafe en Katrien Vandermarliere (VAi). Je kan het debat hieronder bekijken.

Meer uitleg over het project van VAi


deSingel en het Vlaams Architectuurinstituut boden aan acht jonge architectenbureaus een platform aan om hun ideeën over architectuur, stedenbouw en landschapsontwerp aan een breed publiek voor te stellen. De architecten krijgen de opdracht om al ontwerpend een onderzoek uit te werken dat oplossingen kan aanreiken voor prangende maatschappelijke vraagstukken en intellectueel uitdagende kwesties.

Het ontwerp voor een nieuwe wijkmoskee is voor Doorzon Interieurarchitecten een denkoefening over de Gentse binnenstad. Het delen van eenzelfde ruimte is het uitgangspunt voor een moskee aan de Vrijdagmarkt. De diversiteit van functies die een moskee omvat, speelt het architectenteam uit als een troef. Een park met waterpartijen, een theehuis, leslokalen, feestzaal en hamam sluiten aan op de Vrijdagmarkt, dieper in het parkt ligt de gebedsruimte. Doorzon Interieurarchitecten stelt een ontwerp voor dat een nieuw uitzicht, gebruik en stedelijke interactie teweegbrengt op de Vrijdagmarkt. Met tegelijkertijd aandacht voor functionaliteit en tactiliteit in het interieur. Voorbij de discussies van regelgeving en NIMBY-argumenten.

Caroline Lateur en Stefanie Everaert van Doorzoninterieurarchitecten sluiten het eerste seizoen af. Aan het begin van de eeuwwisseling werkten beiden in het atelier van Maarten Van Severen. In 2005 startten ze een eigen bureau. Hun jonge oeuvre getuigt van vakmanschap en maximale ruimtelijke impact. In hun verbouwingen en maatmeubilair combineren ze tactiliteit, experiment en verrassend kleurgebruik.

Het fotoboek "Nieuwe Moskeeën in Vlaanderen" is nog steeds te koop bij MANAvzw. Klik hier voor meer uitleg of om een exemplaar te bestellen. | Klik hier voor verdere uitleg over het project van de Doorzoninterieurarchitecten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten